Wat is acne?

Acne

Acne is een huidaandoening van de talgklieren die beïnvloed wordt door meerdere oorzaken. Hierbij kunnen de volgende verschijnselen optreden:

  • Een vette, glimmende huid
  • Kleine witte bultjes: gesloten mee-eters
  • Zwarte puntjes: open mee-eters
  • Rode pukkels
  • Puistjes met een geel puskopje
  • Littekens met putjes
  • Roodheid/rode vlekjes en/of pigmentatie na een ontsteking

De verschillende verschijnselen kunnen in combinatie voorkomen.

Het proces

Het ontstaan van pukkels of puistjes komt door het afgesloten raken van de poriën door een ophoping van talg en huidschilfers. Talg is een natuurlijk product van de huid. Een vetachtige substantie die een aantal belangrijke functies heeft, namelijk: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels en het soepel houden van de huid.

Gemiddeld heeft de menselijke huid zo’n 15 talgkliertjes per vierkante centimeter. Die zitten in de huid en ze maken dus talg aan. Dat wordt door de talgkliertjes afgevoerd naar de huid via het zogenaamde follikelkanaal.

Een verstoring van dit proces komt meestal door een verhoogde talgproductie en een verminderde afschilfering van de huid. De porie raakt verstopt, bacteriën krijgen de kans om zich te vermenigvuldigen en de samenstelling van het talg verandert. Hierdoor komt er spanning op het haarzakje waardoor deze kan barsten of scheuren. De inhoud komt in het weefsel terecht waardoor een ontstekingsreactie ontstaat. Dit komt vervolgens tot uiting in de vorm van een pukkel, puist, comedonen (of mee-eters).

Oorzaak

De exacte oorzaak van acne is nog niet bekend. Daar wordt nog steeds onderzoek naar gedaan. Er is sprake van een combinatie van factoren. De belangrijkste factoren zijn:

  • Verhoogde talgproductie: toegenomen vetafscheiding waardoor mee-eters en/of puistjes kunnen ontstaan
  • Een stoornis in het verhoorningsproces (afschilfering): door een combinatie van dode huidcellen en talg raakt de opening van een haarzakje afgesloten waardoor een mee-eter ontstaat
  • Bacteriën: de bacteriën kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken
  • Hormonale invloeden: als gevolg van overgevoeligheid voor hormonen wordt meer talg geproduceerd
  • Vrijkomen van ontstekingsstoffen in de huid: bijvoorbeeld door een reactie op bepaalde voeding of stress

De mate waarin deze factoren zich voordoen, bepaalt of iemand last krijgt van acne.

Voorkeurslocaties

Acne komt voor in milde, matige en ernstige vorm en beperkt zich niet alleen tot het gezicht. Het komt vooral tot uiting in die lichaamsdelen en gebieden, waar zich de meeste talgklieren bevinden. Wij zien vaak mensen die niet alleen acne in het gezicht hebben, maar bijvoorbeeld ook op hun rug, schouders, hals en nekgebied en zelfs op bovenarmen of billen. Puisten in de nek en op de rug veroorzaken vaak jeuk of pijn en kunnen nogal eens bloeden vanwege wrijving door de kleding.

Leeftijden

Acne ontstaat meestal gedurende de puberteit. Het overgrote deel van de jongeren (ca. 12 tot 24 jaar) krijgt ermee te maken. In sommige gevallen blijft de acne aanwezig nadat de puberteit voorbij is of ontstaat het pas op latere leeftijd.

Rond de periode waarin we naar volwassenheid toegroeien, komt acne vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Terwijl acne op hogere leeftijd weer vaker voorkomt bij vrouwen.

Vragen of afspraak maken?
Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken